Mokalaat
* Maavalla Koda | Avaleht | Abi | Otsi | Kalender | Sisene | Registreeru
+  Mokalaat
|-+  Juurte juurde
| |-+  Maausk
| | |-+  Nõiad ja targad
lk: 1 [2]
Prindi
Algataja Teema: Nõiad ja targad  (Loetud 10025 korda)
0 kasutajalt ja 1 Külaline loevad seda teemat.
aht
haldaja

Vaata kirjeldust
« Vasta #50 postitatud:: 20:05 11.06.10 »

Nõidus ise ei ole ju kultuuri ilming vaid asub tegelikult väljapool tavateadvust.

Kulla Kaju. Mõistel kultuur on väga palju tõlgendusi. Yks meeldivamaid on aga see, et kultuur on kõik see, mida ja kuidas inimene mõtleb, ytleb ja teeb. Nõiduski on kultuurinähtus. Mis sest, et kultuuriministeerium sellega ei tegele.
Sisenetud
kaju

Vaata kirjeldust
« Vasta #51 postitatud:: 02:45 12.06.10 »

Kust sa tead ,et selliseid praktikaid pole olnud?Äkki lihtsalt välja surnud või pole säilinud meie ajani.Kunagi,ristirüütlite ajal eestlased ka  viimases hädas sõid oma vaenlase südame ära(täpset kroonikat ei mäleta,kus seda kirjeldati),praegu vaevalt keegi seda praktiseerib ja kui seda kroonikat poleks olnud,võiks ju puhtsüdamlikult väita ,et midagi sellist pole siin kunagi olnud.
Me ei tea midagi praktikatest mis siin oli näit. 3000 a tagasi või rohkem - ainult killud ja oletused on.
Sisenetud
kaju

Vaata kirjeldust
« Vasta #52 postitatud:: 02:52 12.06.10 »

Nõidus ja kultuurinähtus,väga naljakas.
Võibolla ainult niipalju,et inimkultuuri vahenditega püütakse kirjeldada kirjeldamatut - nõidust.
Sisenetud
haldjas
haldaja

väike haldjas suures metsas

Vaata kirjeldust
« Vasta #53 postitatud:: 09:34 12.06.10 »

Me ei tea midagi praktikatest mis siin oli näit. 3000 a tagasi või rohkem - ainult killud ja oletused on.

Kle.
Sa kõlad juba sama haledalt kui see õnnetu loll bakalõpetaja, kes hiljuti ajakirjanduses liistule tõmmati.

Me ei tea, järelikult kujutame ette, mis meile meeldib, ja kui keegi teine alternatiivi ei paku, siis järelikult meie ettekujutus on õige? Või isegi kui keegi pakub alternatiivi, siis kui see meile ei meeldi, on järelikult tegu mingi "vaimupimedusest" tingitud ekslikkusega? Isegi kui neid mitte-meie-moodi mõtlejaid on päris palju, ytleks, et enamik?

Vaata. Kõik, mis me oleme siin väitnud, on see, et mitte kusagilt olemasolevatest allikatest ei ole olnud seni võimalik leida materjali, mis tõestaks või vähemalt viitaks kasvõi ääri-veeri, et teatud praktikad meie maanurgas kasutusel on olnud.

Kui sul on nii suur kihu tõestada vastupidist, siis PALUN - HAKKA PEALE. Tööpõld on suur ja lai. ERA kogud ootavad ja tuhanded kirjatykid ootavad. Kui sa sealt mingi teistsuguse teesini jõuad, siis ma loeks ka hea meelega. Aga sellist oleks-poleks-mina-unes-nägin lahmimist ma ei kannata. Selle nimi on harimatus ja lollus. Ette kujutada võib endale igayks, mida tahab ja erinevalt. See ei ole veel kultuur.

ja P.S. soovitaks allikatesse siiski kriitiliselt suhtuda.
Sisenetud
Celtic

Vaata kirjeldust
« Vasta #54 postitatud:: 10:06 12.06.10 »

Siin teemas on nüüd lootusetult sassi läinud kaks erinevat asja...

esiteks oli teema nõidadest ja tarkadest, keda kohe päris kindlasti on meie aladel elanud, tegutsenud. Isiklikult julgen öelda ka, et meie aladel on olnud ka ¨amaane, s.t. ¨amanistlikke tõekspidamisi järginud tarku.

Teiseks teemaks kujunes aga kaju soov tõestada, et meie kultuuriruumi peaks sisse tooma praktikaid, mis on laialdaselt levinud muudes kultuurides. Siin on minu arust üks tähtis aspekt tähelepanuta jäänud - me saame tuletada ja vedada paralleele sarnaste loodususunditega, ent me ei saa seda teha loodususundist edasi arenenud ususüsteemiga. Seetõttu ei ole meile omased ka kõiksugu arusaamad kotkastest ja sansaarast/nirvaanast jne. Seda seetõttu, et kuigi aluspõhi on sama ning kõik religioonid ning ususüsteemid on arenenud välja loodususundeist, on nende edasine kultuurilooline areng olnud siiski seotud kindla piirkonna väega. Me ei saa väita, et CC edastatud õpetustega oleks meil miskit peale hakata kuna see õpetuse osa lihtsalt PUUDUB meie kultuurilises arenguloos. Igal maailmavaatel on oma kindel energeetiline muster ja see süsteem töötab ainult ja ainult seal piirkonnas, kus teda järgivad inimesed igipõliselt elavad. Me võime nendega tutvuda, me võime ja tegelikult ka peame nendest võtma osa ja tooma enda kultuuriruumi, NB! teisendama enda kultuuriruumile vastavaks, sest vastasel juhul ta ei tööta ja on võõrkeha. Täpselt samamoodi ei tööta igasugu maailmareligioonid ilma käsu ja hirmuta, ei tööta igasugu new-age õpetused, mis eeldavad internatsionaalseid õpetusi jne jne. Need kõik õpetused, õigemini nende üks ühele ülevõtmine on meie jaoks lihtsalt võõras ja vale. Meil on oma vundament, millele ehitada.
Sisenetud
aht
haldaja

Vaata kirjeldust
« Vasta #55 postitatud:: 22:34 12.06.10 »

Kaju, vägi on tihedalt seotud mõistmisega. Me elame suuresti sõnades. Mida tähendab sinu jaoks nõidus?
Sisenetud
kaju

Vaata kirjeldust
« Vasta #56 postitatud:: 22:39 14.06.10 »

Nõidus on minu jaoks jõud - energia kogumine ja talletamine,mis lõpuks võimaldab meil tajuda igapäevatasemest enam.Selle lisaenergia abil tajumise nihutamine sellistesse valdkondadesse,kuhu tavainimene kunagi ei jõua.
Praktiliselt koosneb nõidus kolmest osast:jõu kogumine,teadvuse nihutamine selle jõu abil ,teadvuse stabiliseerimine selles uues tajumise punktis .Kes seda suudab ongi nõid.Kes kül suudab tajumist nihutada, kuid mitte stabiliseerida on skisofreenik või muidu hull,kelle teadvus sihitult ja ilma kontrollita loperdab siia-sinna.
Sisenetud
aht
haldaja

Vaata kirjeldust
« Vasta #57 postitatud:: 22:24 15.06.10 »

Sa oled võtnud Castaneda raamatuid tõsiselt. Kindlasti on see huvitav ja võib ka meeli teritada. Ma isegi ei pööraks tähelepanu sellele, kas ja kui suurel määral Castaneda raamatud on ilukirjandus. Tegemist on teises keeles ja elmas elanud inimese/inimeste maailmataju ja eneseväljendusega.

Maailm meie ymber ja sees on yks, kuid selle tajumise viise on lõputult. Castaneda kirjeldatu on vaid yks võimalik viis. Kuniks me elame ja toimime inimestena mingis keeles-elmas-usus, tajume tegelikkust omal viisil. Mitte ainuõigel viisi, vaid omal. Iga keel ja elm on teatud mõttes tegelikkuse tajumise ja selles toimimise viis.

Maausulisena maausuliste mokalaadas arvamust avaldades pean kohaseks väita, et maarahva maailmatunnetus, mis avaldub meie keele, elma ja usu kaudu, on kõige sygavam, mida eesti- või maakeeles yles kasvanud inimene kogeda võib. Ja see on ka sygavam sellest, mida võimaldavad nooremad usud ja elmad oma kandjatele. Tegelikkusetaju syveneb aja jooksul nii inimesel kui rahval.

Olen siira huvi ja avatusega syyvinud Castaneda ja veel mõnda õpetusse. See on pakkunud põnevust, kuid ligilähedaseltki mitte seda sygavust, mida aasta-aastalt yha enam tajun maarahva pärimuses.

Kui sind teeb õnnelikuks see, kui pyyad mõista maailma eesti keelde tõlgitud Castaneda raamatute abil, on ju kõik hästi. Kõik inimesed peaksid olema õnnelikud. Kuid seejuures ei tohi teisi inimesi, nende maailmavaadet vaenata. Ning mingi hädavajalik hulk eestlasi peaks jääma hoidma ka oma rahva põlist elma, keelt ja usku.
Sisenetud
kaju

Vaata kirjeldust
« Vasta #58 postitatud:: 23:02 18.06.10 »

Jah,võib öelda,et Castaneda võtab minu jaoks kõige tabavamalt kokku üldised nõiduse põhitõed,kuid ka ida usundites ja shamanismis üldiselt on palju sarnaseid arusaamu.Minu erinevus võibolla maausulistest ongi ,et mind huvitab rohkem nõidus,kui tajumise arengu võimalus.Kultuuritaust selle juures polegi eriti oluline.Võimalus uurida mida on veel inimesena võimalik tajuda väljapool tavakultuuri raamidesse jäävat.Just nagu CC kirjutas -tavainimene elab nagu kogu elu suure maja ühes toas,sealt kordagi väljumatta-see on tema tajumise ulatus,nõiad väljuvad sellest toast ja liiguvad kogu maja ulatuses ja üksikud jõuavad nii kaugele et suudavad väljuda ka majast endast.
Samas saarlasena meeldib mulle minu enda kultuur ja ajalugu.On väga tähtis omada juuri ja mäletada.Kõik soomeugri kultuuri puutuv pakub huvi.
Aga samas ka huvitab selline abstraktne nõidus.
Sisenetud
lk: 1 [2]
Prindi
Mine::  

Valid XHTML 1.0! Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Valid CSS!